Image
Barış için Müzik

 

Hakkımızda

Barış İçin Müzik, mimar Mehmet Selim Baki tarafından 2005 yılında kuruldu. Baki’nin gençlik hayali olan girişim, Yeliz Baki ile sürdürdükleri 7 yıllık çalışmanın sonucunda Barış İçin Müzik Vakfı’na dönüştürüldü. Temel amacı mümkün olduğu kadar fazla çocuğa karşılıksız müzik eğitimi olanağı sağlamak ve barışın sesini müzikle duyurmak olan Barış İçin Müzik Vakfı, Edirnekapı’da bugüne kadar imkânları sınırlı binlerce çocuğa ortak sosyal ve kültürel yaşam alanları oluşturarak, sanata katılım hakkı önündeki engelleri kaldırmayı hedefledi. Kurulduğu semtin sosyal dokusuyla bütünleşmiş, çocukların ve ailelerin aktif katılımıyla bir dayanışma ve paylaşım merkezi oldu.

Adını barışın zorunluluğu ve müziğin gücüne olan inançtan alan Barış İçin Müzik Vakfı’nın ilkeleri, ülkemizin de imzalayarak taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin “her çocuğun sanatsal yaşama katılma hakkı” ilkesi ile örtüşüyor. Barış İçin Müzik Vakfı, müziğin barış, adalet, özgürlük gibi fikirleri en iyi şekilde ifade edebilme ve kitlelere ulaştırabilme yolu olduğu inancından yola çıkarak, bugün olduğu kadar gelecek için de daha bilinçli, kimlikli, adil ve barışçıl bir yaşam biçimi yaratmak amacıyla merkez binasında ve çeşitli ilköğretim okullarında kurduğu atölyeler ve orkestralarla müzik eğitimi vermeye devam ediyor. Barış İçin Müzik bünyesinde Barış İçin Müzik Orkestrası, Barış İçin Müzik Korosu ve Barış İçin Müzik Bakır Üflemeliler Topluluğu olmak üzere üç topluluk faaliyet gösteriyor.

 

Tarihçe

 

Barış İçin Müzik çalışmalarının ilk uygulaması İstanbul, Edirnekapı’daki Ulubatlı Hasan İlköğretim Okulu’nda haftada beş gün, 6-14 yaş aralığındaki çocuklara ders saatleri dışında verilen solfej ve akordeon dersleriyle başladı. Boş sınıflarda yirmi öğrenciyle başlayan müzik eğitimi, kullanılmayan bir kömürlüğün renkli ve çekici bir atölyeye dönüştürülmesiyle daha etkin hâle geldi. Çocuklar eğitimlerine okuldan sonra atölyeye geçerek haftanın beş günü, üç öğretmen eşliğinde devam ettiler.

Barış İçin Müzik’in çocuklar üzerindeki sosyal, müzikal, barıştırıcı ve iyileştirici etkileri, atölyeye devam eden çocuk sayısının giderek artmasını ve civardaki diğer okullardan da atölye talebi gelmesini sağladı. Barış İçin Müzik, Muallim Naci İlköğretim Okulu’nda da benzer bir müzik atölyesi kurdu. 2009 yılında eğitim verilen okullara yürüme mesafesinde bulunan arsalar satın alındı ve vakfın merkez binaları inşa edilmeye başlandı. Çalışma kabinleri, solfej sınıfları, gösteri ve grup çalışma salonları, kütüphanesi ve yemekhanesi olan bu yeni binalarda 2010 yılında eğitime başlandı.

2012 eğitim-öğretim yılında Hattat Rakım İlköğretim Okulu’nda üçüncü “Barış İçin Müzik Atölyesi” kuruldu. Bugün itibariyle üç okulun atölyesinde ve merkez binada yaklaşık 700 çocuk eğitim alıyor ve enstrümanları Barış İçin Müzik Vakfı tarafından sağlanıyor. Tüm çocuklar enstrümanlarını evlerine götürebiliyor, çalışmalarına evde de devam edebiliyorlar. Merkez binada eğitim hafta sonları ve yaz tatillerinde de devam ediyor.

Akordeonla başlayıp flütle devam eden müzik eğitimine sonraki zamanlarda keman, viyola, çello, piyano, perküsyon, kontrbas, klarnet, trombon, trompet, tuba ve korno gibi enstrümanlar da eklendi. Hiçbir yerden destek alınmadan bugüne kadar 1000 enstrüman satın alındı. Başlangıçtan bugüne kadar okullardaki atölyelerin yapılması, arsaların alımı, binaların yapımı, enstrüman, eğitmen ve personel ücretleri vb. tüm giderler Mehmet Selim Baki’nin kişisel imkânlarıyla karşılandı. Personel, ağırlıklı olarak öğrenci velilerinden seçilerek bölge için bir mikro ekonomi yaratılmaya çalışıldı. 

Barış İçin Müzik 2009 yılında Deutsche Bank Urban Age Ödülü’ne layık görüldü. Ödül her yıl farklı bir şehirdeki sosyal sorumluluk projesine veriliyor. Jüri açıklamasında, programın başarısı ve sürdürülebilirliği ile dünya için pozitif bir model oluşturması sebebiyle ödülün Barış İçin Müzik’e verildiğini belirtti. 

© Copyright 2024
Loading